maandag 23 juli 2012

Zeevonk; lichten der zee


In de zomermaanden kan de zee weer volop oplichten; zeevonk. Dit is vooral op een donker strand te zien. Het is een schitterend schouwspel waarbij het neongroen-blauwe licht zich als een wave door de golven voortbeweegt. Dan weer fel en dan weer zwak. Soms kunnen je voetsporen in het zand zelfs oplichten. Onlangs heb ik weer in het donker gesurft. De boeg van de plank werd helemaal verlicht en ook de waterdruppels dropen oplichtend van de wetsuit af.




Zeevonk wordt veroorzaakt door een eencellige alg die tot 1 mm groot is. Zij geeft bij beweging van het water licht door een chemische reactie. Een chemische reactie binnen een organisme, waarbij licht vrijkomt heet bioluminescentie. Eigenlijk is het niet de alg of het plankton dat voor het licht zorgt, maar bacteriën die in symbiose in het organisme leven. Bioluminescentie komt o.a. ook voor bij vuurvliegjes en honingzwammen.

Kikker of visje

Brabant

Onlangs naar natuurgebied 'De Brand' geweest. Een uitgestrekt veenmoerasgebied, waarbij de verkaveling van de ontginning zichtbaar is. Hakhoutbossen, weiden en natte graslanden worden afgewisseld met moerassen. Struinend door het gebied bleken de schoenen toch minder waterdicht dan gedacht en ook de door gras en kruidengroei onzichtbare diepere moerasplekken, waar je tot kniediepte in verdween, maakten het niet veel droger. Een bijzonder terrein vol met amfibieën, grasmotjes en bijzondere planten. De poeltjes zaten vol kikkervisjes, waarbij sommige al bijna tot kikkertjes waren getransformeerd.






Een uiltjesachtige




Lichtmotten of snuitmotten


Lichtmotten of snuitmotten zijn de enige motjes die in rust hun antennes op hun vleugels leggen, waardoor deze zichtbaar zijn. In Europa komen zo'n 850 soorten lichtmotten voor. Nederland moet het met zo'n 190 soorten stellen.


klik op foto voor vergroting


Omdat de motjes erg op elkaar lijken, is het op naam brengen vaak lastig. Op de foto rechtsboven is in ieder geval het waterleliemotje te zien. De rups vreet gangetjes in bladeren van drijvende waterplanten, zoals waterlelies, kikkerbeet en fontijnkruid. In een later stadium spint ze onder het blad een behuizing met een ander stukje blad. Ook nu vreet ze rustig verder. De rups overwintert in stengels van waterplanten, of in hun zakje op de waterbodem. Voor de verpopping heeft de rups een kokertje van een stukje blad gemaakt, waarin een luchtbel zit. Als de vlinder uitkomt, wordt deze door de luchtbel naar het wateroppervlak getransporteerd en kan ze uit gaan vliegen.

zondag 15 juli 2012

Snorkelen Grevelingen



Klik op foto's voor vergroting



Als het dan tóch regent, kun je net zo goed het water in gaan. In de Grevelingen kun je prima snorkelen. Het water is er helder en je kunt er allerlei diertjes tegenkomen zoals paling, krabbetjes, garnalen, zeeanemonen en zelfs zeepaardjes. Door de grote hoeveelheid oesters met hun messcherpe schalen is schoeisel aan te bevelen.




1 visje was nogal schuw en koos het hazenpad in een oester. Heel voorzichtig kroop ze toch uit haar schulp.




dinsdag 10 juli 2012

Rode smalbok - Leptura rubra

Kevers van de rode smalbok zijn vaak op schermbloemigen te vinden. De eieren worden op oude dennebomen gelegd, waarbij de larve zich een weg door het rottend hout naar binnen vreet. Hier verblijft ze enige jaren.



Mannetje rode smalbok heeft een zwarte halsschild, het vrouwtje een geelbruine.


Vedermot




Klik op foto voor vergroting



maandag 9 juli 2012

Roofvogels ringen


Op de landgoederen waar het Landschap Onderhoud Project werkzaam is, broeden diverse roofvogels. Ook dit jaar heeft de werkbegeleider weer meegeholpen met het ringen van de jonge buizerds en torenvalken, voor onderzoek. De buizerds zaten op zo'n 20 meter hoogte, op forse nesten. De torenvalken zaten in nestkasten op 4 meter hoogte. De jonge roofvogels haalden met hun vlijmscherpe klauwen flink uit, om te voorkomen dat ze werden beetgepakt. Na het ringen werden de jongen weer in het nest terug gezet. Resultaat van dit jaar: 4 jonge buizerds en 10 torenvalken.


Klik op foto voor vergroting