maandag 24 oktober 2011

Vogels kijken Scheveningen

Noordelijke havenhoofd Scheveningen
24-10-2011 (8.45-9.45)


Na een lange tijd wat minder aandacht te hebben besteed aan het vogels kijken, deed een kort weekje Texel deze hobby weer herleven.
Vanmorgen dan ook gewapend met telescoop, verrekijker en vogelgids naar het havenhoofd van Scheveningen gegaan. Wát was het weer ijzig koud.


Tientallen steenlopertjes kwetterden er volop los en maakten ruzie om elkaars eten af te pakken. Een tiental brandganzen en honderden aalscholvers zetten hun vliegtocht zuidwaards over zee. Ook vlogen er meerdere alken/zeekoeten (op grotere afstand lastig van elkaar te onderscheiden). Een juveniele en adulte slechtvalk joegen afzonderlijk op zee achter zangvogels aan. In de lucht probeerden ze al hun prooi naar binnen te werken, maar door een grote reeks aanvallen van een groep zilvermeeuwen kozen ze ervoor om hun prooi in alle rust op de basaltblokken van het noordelijke havenhoofd achterover te slaan.

Een aantal vogelsoorten die gezien zijn:

- Aalscholvers: 350
- Brandgans: 10
- Slechtvalk: 2 (juv en adult)
- Alk/zeekoet: 14
- Middelste zaagbek: 1

2 opmerkingen:

  1. Hi Peet,

    Zijn die Alken nog een beetje te fotograferen of zitten ze op grote afstand?

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Peter,

    nee die alken zaten écht ver weg. (Telescoop met 30x vergroting en dan zijn het nog stipjes.)Helaas had ik ook niet mijn camera bij me, want die slechtvalken waren wel echt dichtbij.

    BeantwoordenVerwijderen